Fekete-fehér textilek

A fekete-fehér textilek inspiráló motívuma a spirális vagy gyűrűs rétegződésű természeti forma, mely erőteljesen hatott rám. Fontos volt számomra, hogy ez az alapvető struktúra változatos formában megtalálható a mikro- és makrokozmoszban, ezáltal összefüggések megteremtésére ad lehetőséget. Lényeges volt, hogy ez a természeti rétegződés összekapcsolható a spirállal, ezzel az ősi szimbólummal, lehetővé téve többjelentésű tartalmak közvetítését.

Az engem foglalkoztató spirális struktúrák kivitelezéséhez leginkább a gépi varrás felelt meg a technikák közül. A varrás vonala a ceruza által húzott vonallal azonos, a grafikus ábrázolásmódot az akromatikus színvilág, a fehérek és feketék használata is hangsúlyozza. A koncentrikus vonalak egymás mellé rendeződése, az organikus forma növekedésének felel meg, mint például a cseppkő rétegeinek lerakódása, a fa évgyűrűinek növekedése. Ez a keletkezési folyamat magában hordozza az időt, az idő nyomvonalának is lehet tekinteni.

A textilek kompozíciós eleme a négyzet, mely rendszert alkotva keretet ad a spirális struktúráknak. Azért részesítem előnyben a négyzetet, mert a négyzet és a kör együtt a tökéletes egységet, teljességet fejezi ki.